Avionul la bordul căruia se află liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a decolat spre Germania. Medicii ruși: ”Rudele sunt gata să-și asume riscurile!”

Avionul la bordul căruia se află liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a decolat spre Germania. Medicii ruși: ”Rudele sunt gata să-și asume riscurile!”
Avionul la bordul căruia se află Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, care ar fi băut ceai cu otravă, a decolat spre Germania / Foto: Wikipedia
Publicat: 22/08/2020, 07:18
Actualizat: 22/08/2020, 08:16

Un avion la bordul căruia se află Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, care este în comă după ce ar fi băut ceai otrăvit, a decolat, sâmbătă dimineața, spre Germania. Avionul a decolat de pe aeroportul din orașul siberian Omsk în jurul orei locale 8.00, scrie cbsnews.com.

Navalnîi, un politician în vârstă de 44 de ani și anchetator al fenomenului corupției în Rusia, este unul dintre cei mai aprigi critici ai președintelui Vladimir Putin. Acesta a ajuns joi la Terapie Intensivă în spitalul din Omsk. Susținătorii săi cred că Navalnîi a băut ceai otrăvit și Kremlinul ar fi responsabil atât pentru suferința acestuia, cât și pentru întârzierea transferului într-un spital de top din Germania.

Vineri dimineața, când avionul din Germania a ajuns pe aeroport, medicii din Omsk au spus că Navalnîi nu poate fi mutat, din cauza stării precare de sănătate.

Kremlinul, acuzat că vrea să „scoată” orice urmă de otravă din corpul lui Navalnîi

Susținătorii lui Navalnîi au denunțat comportamentul autorităților, care ar încerca să elimine orice urmă de otravă din corpul acestuia. Ulterior, medicii au declarat că starea lui Navalnîi s-a ameliorat și că acesta poate fi transferat, deoarece ”rudele sunt gata să-și asume riscurile”.

Kremlinul a negat că tergiversarea transferului ar avea conotație politică, iar purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus că a fost o decizie pur medicală. Totuși, autoritățile ruse s-au răzgândit în urma presiunilor internaționale. Joi, liderii Franței și Germaniei au spus că vor oferi orice sprijin lui Navalnîi și familiei sale. Vineri, purtătoarea de cuvânt a UE, Nabila Massrali, a adăugat că autoritățile ruse au fost urgentate să permită transferul lui Navalnîi peste hotare.

CEDO a intervenit de urgență în cazul opozantului rus

Tot vineri a avut loc o intervenție a CEDO. Navalnîi este cel mai cunoscut opozant al lui Putin. În 2018, politicianul a vrut să participe la alegerile prezidențiale, dar nu i s-a permis acest lucru.

Fundația pentru Lupta împotriva Corupției, condusă de Navalnîi, a expus numeroase cazuri de corupție în rândul oficialilor guvernamentali ruși, inclusiv la cel mai înalt nivel. Luna trecută, fundația a fost închisă, în urma unui proces devastator cu un afacerist, care are legături strânse cu Kremlinul.

Navalnîi a început să se simtă rău în timp ce se întorcea din Siberia către Moscova și a fost dus la spital, după ce avionul a aterizat de urgență. Echipa sa a aranjat un transfer la spitalul Charite din Berlin, care a tratat numeroși lideri și disidenți străini, în decursul anilor.

Condiții mizere în spitalul din Omsk

Avionul de transfer este dotat cu ventilator. Mai mult, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi a prezentat imagini cu condițiile mizere din spitalul din Omsk.

Experții occidentali sunt sceptici în privința cauzei care a dus la prăbușirea lui Navalnîi, în condițiile în care autoritățile ruse au eliminat din start ideea unei otrăviri.

Văduva lui Litvinenko, alături de familia lui Navalnîi

Văduva lui Alexander Litvinenko, fostul agent rus care a murit la Londra, în 2006, după ce a băut ceai cu poloniu-210, a declarat că înțelege de ce familia lui Navalnîi a dorit să-l transfere rapid peste hotare. „Fiecare zi, fiecare oră, fiecare secundă” contează, a declarat Marina Litvinenko.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Interdicție pentru toți șoferii din România. Este ilegal. Te alegi cu dosar penal
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vidrele de mare folosesc unelte pentru a avea acces la pradă mai mare și pentru...
×